Το 24ωρο των παιδιών μας…

«Οι μαθητές στη χώρα μας δουλεύουν, σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών το πιο σκληρό εργατικό ωράριο. Επτά ώρες καθηλωμένοι στα θρανία του σχολείου, άλλες τρεις με τέσσερις στις καρέκλες των φροντιστηρίων και τουλάχιστον μία με δύο ώρες μελέτη στο σπίτι, περνάνε ένα εφιαλτικό 24ωρο, χωρίς χρόνο να σκεφτούν, να αναρωτηθούν, να παίξουν, να ερωτευτούν. Και το πρόβλημα δεν είναι βέβαια μόνο χρονικό. Τα παιδιά βομβαρδίζονται με μια ανούσια, και ογκώδη ύλη, σε ένα σχολείο ανταγωνιστικό και εξετασιοκεντρικό, και αποφοιτούν χωρίς να ξέρουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, την κοινωνία που ζουν, ούτε καν το ίδιο τους το σώμα. Επιπλέον η απουσία ελπίδας – είναι η πρώτη γενιά μετά τον πόλεμο που ξέρει καλά ότι θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της – φορτώνει τα παιδιά με μια πρώιμη απελπισία. Η ταινιούλα αυτή ΄κινουμένων σχεδίων, φτιάχτηκε με ένα «πρωτόγονο» τρόπο animation, χωρίς δηλαδή τη χρήση ειδικού προγράμματος. Χρησιμοποιήθηκε μόνο η διαδoχή πολλών σκίτσων. Η Coca Cola δεν είναι βέβαια «σπόνσορας», είναι μέρος του προβλήματος.»

Μία εξαιρετική δουλειά της συναδέλφου
Νίνας Γεωργιάδου από την Κάλυμνο
…………….

2 Σχόλια

 • Ο/Η Αχτί& λέει:

  Είναι αλήθεια οτι τα σημερινά παιδιά είναι επιφορτισμένα με σκληρά ωράρεια που βασίζονται όμως σ' αυτά των γονιών τους.Όσο για το πως ζουν δεν δέχομαι οτι αυτό που είδα αν και σωστό σε πολλές περιπτώσεις είναι γενικός κανόνας.Έχω αρκετά παιδάκια γύρω μου και βλέπω οτι οι κακές συνήθειες όπως, κόκα κόλα, τσιπς, πατατάκια, ετοιματζίδικο φαγητό, μαστίχες, καραμέλες ..εξαρτάται απο τους γονείς.Όχι να του τα απαγορεύσεις , είμαι αρνητική σ' αυτό μανα του εξηγήσεις , να του δείξεις με τη προσωπική σου εφαρμογή οτι δεν πρέπει να εμπεριέχονται στη καθημερινότητα τους.Έχω εγγόνια , γερά , ζωηρά, με νέους γονείς μοντέρνους κανόνες μα τρώνε μαζί στο τραπέζι, τα λαχανικά είναι στο διαιτολόγιο τους και όσο για τις εξωσχολικές ασχολίες νομίζω οτι πάλι απο τους γονείς εξαρτάται και απο ένα ..θηρίο που δυστυχώς δεν παλεύεται…Ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση.Το λέω με λίγη ντροπή , είμαι παιδί ιδιωτικών σχολείων , τα παιδιά μου το ίδιο και τα εγγόνια μου επίσης. Ήμουν δηλαδή απο τις τυχερές..οι άλλοι όμως που δεν μπορούν τι πράεπι να κάνουν; Τα παιδιά μου δεν έκαναν ποτέ φροντιστήριο, τους άφησα το δικαίωμα επιλογής και πάντα τους έλεγα πως ότι κάνουν να το κάνουν πρώτα για τον εαυτό τους και μετά για μένα και για το φέις μας στο9 κόσμο που ζούμε.Δίδαξα σε ιδιωτικό σχολείο και έκαμνα σεμινάρια σε καθηγητές δημοσίων οπότε μιλώ εμπεριστατωμένα για την εκπαίδευση που δίνουν η κάθε μια πλευρά..Όλα όμως αρχίζουν και τελειώνουν απο το σπίτι.Σαν δουλειά το φιλμάκι υπέροχη μα για τα πιστεύω μου λίγο απαισιόδοξη κι εγώ ΘΕΛΩ πάντα να ελπίζω σε κάτι καλύτερο.

 • Ο/Η Andria λέει:

  Αχτίδα μου σ`ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Έβαλα το βιντεάκι που ετοίμασε μια συνάδελφος γιατί εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών, ιδιαίτερα στις τάξεις του Λυκείου. Το άγχος των Πανελληνίων εξετάσεων, οι προσδοκίες των γονέων, η απαίτηση να διαλέξουν επάγγελμα χωρίς κανείς να τα προετοιμάζει-συμβουλεύει-ενθαρρύνει γι`αυτό, εξουθενώνει τα παιδιά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας στα πρότυπα που δημιουργεί το παιδί, τις καλές ή αρνητικές συνήθειες που αποκτά, τις ιδέες και τις προσδοκίες του από τον εαυτό του και τους αλλους.

  Γι`αυτό και είναι αναγκαία η συνεργασία σχολείου-οικογένειας ώστε να υπάρχει κοινή διαπαιδαγωγηση βασισμένη στις ίδιες αρχές.

  Διαφωνώ ως προς την γενικευμένη απόρριψη της δημόσιας εκπαίδευσης και την εξιδανίκευση της ιδιωτικής. Υπάρχουν και στις δυο περιπτώσεις εκπαιδευτικοί καλοί και κακοί. Άξιοι και σωστά καταρτισμένοι ή ακατάλληλοι. Ειδικά όσον αφορά στον δικό μου τομέα, την Προσχολική Εκπαίδευση,η δουλειά που γίνεται στα δημόσια σχολεία είναι η μόνη σωστή , κατάλληλη, ποιοτική και σύμφωνη με το πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ. Στους παιδικούς σταθμούς το πρόγραμμα δεν ακολουθείται, διδάσκουν ως επί το πλείστον παιδαγωγοί από ΙΕΚ και οι περισσότεροι αυτοί σταθμοί δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Κι αυτό επειδή ανοίκουν στο Υπουργείο Πρόνοιας και όχι στο Παιδείας. Δεν δικαιούνται λοιπόν να περιλαμβάνουν τμήμα Νηπιαγωγείου. Αυτό συνεπάγεται ελλειπή προετοιμασία για το Δημοτικό Σχολείο, βομβαρδισμό των παιδιών με φυλλάδια γεμάτα ακατάλληλες παιδαγωγικά ασκήσεις με γράμματα και αριθμούς – για να ικανοποιούνται οι γονείς με την πρόοδο του παιδιού τους που σημαίνει επιτυχή επιλογή του παιδικού σταθμού- και καταπίεση των παιδιών να αποδώσουν σε γιορτές "υψηλού επιπέδου" κι όχι γιορτές που τα ευχαριστούν και που είναι μέρος των ενδιαφεροντων τους. Με την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο τουλάχιστον 1 έτος, όλοι οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών θα υποχρεωθούν να πάρουν άδεια ή να κλείσουν..

  Ίσως η επιφάνεια ναναι καλύτερη στα ιδιωτικά. Η υλικοτεχνική υποδομή, τα ωραία σχολικά και τα διευρυμένο ωράριο είναι πόλοι έλξης. Η ουσία όμως είναι κάτι που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Και η καλή δουλειά του σχολείου δεν θα φανεί ούτε από την εντυπωσιακή χειροτεχνία που θα φτάσει στο σπίτι- γιατί το 90% αυτής έχει φτιαχτεί από τον εκπαιδευτικό- ούτε από το πόσα γράμματα έμαθε το παιδί ούτε από το πόσο υπέροχα σκηνικά είχε το θέατρο με τα βελούδινα καθίσματα στο οποίο παρουσίασε το σχολείο τη γιορτή του και το 5χρονο παιδί έπαιξε Αριστοφάνη.

  Η σωστή δουλειά του σχολείου θα φανεί στο χαμογελαστό μας παιδί που θέλει και χαίρεται να πηγαίνει στο σχολείο, αγαπά τη δασκάλα και τους συμμαθητές του, μας μιλά για όσα έμαθε και εζησε εκεί, κοινωνικοποιείται σωστά και ωριμάζει σύμφωνα με τον προσωπικό του ρυθμό και όχι βεβιασμένα.

  Μην τα βάζουμε λοιπόν όλα σε ένα τσουβάλι.Εμείς οι νηπιαγωγοί δίνουμε και ξαναδίνουμε ΑΣΕΠ προσδοκώντας να διοριστούμε και να προσφέρουμε μέσα από την καρδιά μας κάνοντας πράξη όσα μάθαμε και όσα νιώθουμε για τα παιδιά. Λεγοντας ΑΛΗΘΕΙΕΣ στους γονείς, και ψάχνοντας τους καταλληλότερους τρόπους για να ΖΗΣΟΥΝ τα παιδιά την προσχολική τους ηλικία με ο,τι αυτό συνεπάγεται και όχι δίνοντας τους απλώς τα "τυπικά προσόντα" για το Δημοτικό.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.