Τα έντομα (ά μέρος)

Άνοιξη γαρ και μήνας Απρίλιος..Ο αγαπημένος μου μήνας στην αγαπημένη μου εποχή! Πάντα είμαι σε τρελά κέφια τέτοιες μέρες!
Στο νηπιαγωγείο δουλεύουμε "τα έντομα" και εδώ και 2 εβδομάδες μαθαίνουμε πολλά καινούρια πράγματα, παίζουμε, φτιάχνουμε χειροτεχνίες και παρατηρούμε από κοντά τα έντομα που ζουν στην αυλή μας. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα!

Γνωρίζουμε καλύτερα τα έντομα μέσα από βιβλία γνώσεων και εποπτικό υλικό. Μαθαίνουμε πολλά πράγματα σχετικά με αυτά. Τί είναι, ποιά είναι η ανατομική τους κατασκευή, πως ονομάζεται το καθένα, πού ζουν, τί τρώνε, πόσο ωφέλιμα ή βλαβερά είναι κ.α)

Ειδικότερα για τις μέλισσες :
Είδαμε στο dvd εικόνες από τη ζωή των μελισσών, από την (εκπληκτική) σειρά "Ο μαγικός κόσμος των ζώων" της Disney. Παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι περνά περνά η μέλισσα και τραγουδήσαμε το "Ζουμ, ζουμ, ζουμ, μέλισσα πετά" και τις "Εννέα μελισσούλες". Κάναμε ασκησούλες και χειροτεχνίες. Το "ζουζούνισμα" της μέλισσας έγινε μια καλή αφορμή να μάθουμε το γράμμα Ζ,ζ. Επίσης μοιράσαμε ρόλους σε λουλούδια και μελισσούλες για το θεατρικό μας παιχνίδι. Γελάσαμε απίστευτα με το να "τσιμπάμε" τους εχθρούς με το κεντρί μας! Διαβάσαμε δύο παραμύθια από το βιβλίο " Μαθαίνω για το μέλι" (Εκδόσεις Καστούμης). Ευαισθητοποιηθήκαμε για μια "ζαλισμένη" μελισσούλα που βρέθηκε στα σκαλιά του σχολείου μας και αποφασίσαμε να τη "σώσουμε" από το να την πατήσει κάποιος. Με ένα κλαδάκι, την μεταφέραμε προσεχτικά σε ένα άνθος.

Τους διηγήθηκα με απλά λόγια τη σοφή παραβολή της Μέλισσας και της Μύγας.
«Γνώρισα εκ πείρας ότι σ’ αυτή τη ζωή οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Τρίτη δεν υπάρχει -ή στη μια θα είναι ή στην άλλη. Η μία, λοιπόν, κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μυγα. Η μύγα έχει την εξής ιδιότητα: να πηγαίνει πάντα και να κάθεται σε ό,τι βρώμικο υπάρχει. Για παράδειγμα, αν ένα περιβόλι είναι γεμάτο λουλούδια, που ευωδιάζαυν, και σε μια άκρη του περιβολιού κάποιο ζώο εχει κάνει μια ακαθαρσία, τότε μια μύγα, πετώντας μέσα σ’ αυτό το πανέμορφο περιβόλι, θα πετάξει πάνω απο όλα τα άνθη και σε κανένα δεν θα καθίσει. Μόνο όταν δει την ακαθαρσία, τότε αμέσως θα κατέβει και θα καθίσει πάνω σ’ αυτήν και θα αρχίσει να την ανασκαλεύει, αναπαυόμενη στη δυσωδία που προκαλείται από το ανακάτεμα αυτό και δε θα ξεκολλά από εκεί.

Αν τώρα έπιανες μια μύγα, και αυτή μπορούσε να μιλήσει και τη ρωτούσες να σου πει μήπως ξέρει αν πουθενά υπάρχουν τριαντάφυλλα, τότε εκείνη θα απαντούσε πως δε γνωρίζει καν τί είναι αυτά. Εγω, θα σου πει, ξέρω πως υπάρχουν σκουπίδια, τουαλέτες, ακαθαρσίες ζώων, μαγειρεία, βρωμιές. Η μία λοιπόν μερίδα των ανθρώπων μοιάζει με τη μύγα. Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που έχει μάθει πάντα να σκέφτεται και να ψάχνει να βρει ό,τι κακό υπάρχει, αγνοώντας και μη θέλοντας ποτέ να σταθεί στο καλό. Η άλλη κατηγορία των ανθρώπων μοιάζει με τη μέλισσα. Η ιδιότητα της μέλισσας είναι να βρίσκει και να κάθεται σε ό,τι καλό και γλυκό υπάρχει. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως σε μια αίθουσα, που είναι γεμάτη ακαθαρσίες έχει κάποιος τοποθετήσει σε μια γωνιά ένα λουκούμι. Αν φέρουμε εκεί μια μέλισσα, εκείνη θα πετάξει και… δεν θα καθησει πουθενά έως ότου βρει το λουκούμι και μόνον εκεί θα σταθεί.

 

Αν πιάσεις τώρα τη μέλισσα και τη ρωτήσεις που υπάρχουν σκουπίδια, αυτή θα σου πει ότι δε γνωρίζει, θα σου πει εκεί υπάρχουν γαρδένιες, εκεί τριανταφυλλιές, εκεί θυμάρι, εκεί μέλι, εκεί ζάχαρη, εκεί λουκούμια και γενικά θα είναι γνωστής όλων των καλών και θά έχει παντελή άγνοια όλων των κακών. Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα, των ανθρώπων εκείνων που έχουν καλούς λογισμούς και σκέπτονται και βλέπουν τα καλά. Όταν σ’ ένα δρόμο βρεθούν νά περπατούν δύο άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, τότε φτάνοντας στο σημείο εκείνο όπου ένας τρίτος έκανε την «ανάγκη» του, ο άνθρωπος της πρώτης κατηγορίας, θα πάρει ένα ξύλο και θ’ αρχίσει να σκαλίζει τις ακαθαρσίες. Οταν, όμως περάσει ο άλλος, της δεύτερης κατηγορίας, που μοιάζει με τη μέλισσα, προσπαθεί να βρει τρόπο να τις σκεπάσει με χωμα και με μια πλάκα, για να μην αισθανθούν και οι άλλοι περαστικοί τη δυσωδία αυτή, που προέρχεται απο τις βρωμιές.
Εγώ σε όσους έρχονται και μου κατηγορούν τους άλλους -και με δυσκολεύουν- τους λέω αυτό το παράδειγμα και τους υποδεικνύω να διαλέξουν σε ποια κατηγορία θέλουν να βρίσκονται και αναλόγως να ψάξουν να βρουν και τους ανάλογους ανθρώπους της κατηγορίας τους». Γέροντας Παϊσιος

Για τα μυρμήγκια :
Βλέποντας το dvd για τα μυρμήγκια και διαβάζοντας γι`αυτά από την παιδική εγκυκλοπαίδεια εντοπίσαμε τις ομοιότητες τους με τις μέλισσες ως προς την οργάνωση της φωλιάς, την εργατικότητα και την μεθοδικότητα. Τα παιδιά συμπέραναν οτι οπωσδήποτε οι μέλισσες και τα μυρμήγκια μπορούν να γίνουν πολύ καλοί φίλοι γιατί..ταιριάζουν σε πολλά!!! Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε τους μύθους του Αισώπου "Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας" και " Το μυρμήγκι και το περιστέρι". Μάθαμε έναν μύθο που λέει πως το μυρμήγκι ήταν κάποτε άνθρωπος πολύ άπληστος, που ο Δίας τον μεταμόρφωσε σε μυρμήγκι για να τον τιμωρήσει, μα αυτός ακόμα να βάλει μυαλό.. 🙂 Χορέψαμε το τραγούδι " Που πας αφέντη μέρμηγκα". Ανακαλύψαμε πολλές μυρμηγκοφωλιές στην αυλή μας και παρατηρήσαμε τα μυρμήγκια.

Κάποιες από τις εργασιούλες μας σε φάση προσχεδίου…

"Καλύτερα κυρία να είμαστε σαν τις μέλισσες και τα μυρμήγκια αντί να είμαστε σαν τις μύγες και τους τζίτζικες" είπε σοφά η Μιχαέλα και χαμογέλασα ως τ`αφτιά! 🙂

8 Σχόλια

 • Ο/Η mairyliscious λέει:

  me sugkineis me th skepsh kai thn kardia sou ….

 • Ο/Η ΣΟ&Phi λέει:

  ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΜΑ: ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΙΔΑ ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (ΤΗ Γ. ΛΑΤΤΑ) ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΑ ΘΕΜΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ (ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ). ΕΙΧΕ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΒΙΟΛΙ ΚΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΚΑ. ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ! ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΙΔΙ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΓΑ! ΠΟΛΥ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!ΤΟ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ; ΠΑΝΤΩΣ, ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ.

 • Ο/Η ρικ&a λέει:

  Να 'σαι καλά γλυκιά μου. Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, διάβασε το βιβλίο "Η ασκητοκή της αγάπης" της Γερόντισσας Γαβριηλίας. Πιστεύω ότι θα σου αρέσει.

  • Ο/Η Άντρια λέει:

   Ρίκα μου με συγκινεί πολύ που μου προτείνεις ένα τέτοιο βιβλίο και χαίρομαι αληθινά που το έχεις διαβάσει. Βρίσκεται ήδη στη βιβλιοθήκη μου και αναμένει μια πιο ήρεμη πνευματικά περίοδο για να διαβαστεί. Αισθάνομαι τα βιβλία σαν εμπειρίες που αποκτούν σημασία όταν έχουμε την κατάλληλη πνευματική ετοιμότητα για να τις συλλάβουμε. Το βιβλίο αυτό το σέβομαι ιδιαίτερα. Πιστεύω το καλοκαίρι να το διαβάσω με το καλό. Υπάρχουν αρκετά βίντεο στο youtube από συνεντεύξεις, αποσπάσματα ηχογραφήσεων κ.α της Γερόντισσας Γαβριηλίας, των Γερόντων Παϊσιου και Πορφυρίου κ.α Να είσαι καλά και να έχεις την ευχή της.

 • Ο/Η ρικ&a λέει:

  Διάβασε αν θέλεις και τη "Συζυγία" του πατέρα Φ. Φάρου. Έχει μια ιστορία στο τέλος (ένθετη) που πρέπει ο καθένας μας να κρατήσει ως οδηγό στη ζωή του.

  • Ο/Η Άντρια λέει:

   θα το ψάξω κι αυτό το βιβλίο. Είχα δει μια συνέντευξη του Φ.Φάρου στη έκπομπή "στα Άκρα" και θυμάμαι οτι τον είχα εκτιμήσει. Ευχαριστώ!:-)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.