3 Δεκεμβρίου-Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία

Είναι δυο εβδομάδες τώρα που δουλεύουμε πάνω στην ενότητα "Το σώμα μου- ο εαυτός μου" με ποικίλες σχετικές δραστηριότητες. Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε με τρεις από τις πέντε αισθήσεις (όραση, ακοή και αφή)  Νομίζω πως ήταν η προϋπόθεση προκειμένου να κατανοήσουν τα παιδιά, μια μέρα όπως η σημερινή, τί σημαίνει για κάποιους ανθρώπους να μην είναι αρτιμελείς, να αντιμετωπίζουν ενδεχομένως κινητικά προβλήματα ή προβλήματα αισθητηριακά (όρασης, ακοής).

Αφού παρατηρήσαμε το εποπτικό υλικό και το συζητήσαμε όλοι μαζί, θέσαμε ως προβληματισμό, το πώς μπορούν να ζωγραφίζουν εκείνοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν με τα χέρια τους. Δύο από τα παιδιά μάντεψαν σωστά, είπαν δηλαδή οτι μπορούν να ζωγραφίζουν με το στόμα ή το πόδι τους. Πόσο εύκολο όμως πίστεύαν πως είναι κάτι τέτοιο; Πρότεινα να δοκιμάσουμε κι εμείς να ζωγραφίσουμε με το στόμα και η ιδέα τα ενθουσίασε! Ζωγράφισαν όλα τα παιδιά και διαπίστωσαν στην πράξη οτι δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Ύστερα μιλήσαμε για κάποιες άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι πρέπει να τους βοηθάμε και να τους προσέχουμε όπως μπορούμε!

       

 

Τα παιδιά δούλεψαν φυσικά το θέμα αυτό και με τις δυο δασκάλες. Έτσι, όταν πήγα στο νηπιαγωγείο το μεσημέρι, είχαν ήδη φτιάξει με τη συνάδελφό μου Άννα, μια χειροτεχνία που μου άρεσε πάρα πολύ και συνοδευόταν από ένα σπουδαίο, ανθρώπινο μήνυμα.

 

Ας περπατάμε λοιπόν δίπλα τους, κάνοντας όσα βήματα ο καθένας μας μπορεί. Να νοιαζόμαστε ουσιαστικά μα πάνω από όλα να δείχνουμε σεβασμό στην προσωπικότητα, τις ανάγκες και τις ικανότητές τους.

 

Σημειώσεις :

1) Για τη ζωγραφική με το στόμα χρησιμοποιήσαμε πινέλα και τέμπερες. Πρώτα όμως περάσαμε το πινέλο σε ένα καλαμάκι ώστε να φτιάξουμε μια αυτοσχέδια θηκούλα και να μην έρθουν σε άμεση επαφή τα χείλη των παιδιών με το πινέλο, για λόγους υγιεινής. 

2) Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήσαμε, το εκτύπωσα από τη super σελίδα Kindy Kids και μπορείτε να το βρείτε εδώ

 

3 Σχόλια

 • Ο/Η Βάλ&iot λέει:

  Άντριά μου εξαιρετικές δουλειές, με πολύ ενδιαφέρον.Ευχαριστούμε πολύ!!!Επίσης, ξέχασα να σου πω Χρόνια Πολλά και με την ευκαιρία του σχολίου μου , σου λέω Χρόνια Πολλά , να ζήσεις, να είσαι πάντα γερή και ευτυχισμένη!!!Φιλιά από μας και πάντα τέτοια!!!

 • Ο/Η Άντρια λέει:

  Βάλια μου γλυκιά σ`ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές! Καμιά φορά σκέφτομαι πως είναι καλύτερα που δεν προλαβαίνουν όλοι να ευχηθούν ανήμερα γιατί έτσι δεχόμαστε ευχές για μερικές ημέρες μετά και η χαρά διαρκεί περισσότερο! Κι εσύ να είσαι πάντα καλά και η οικογένειά σου!

  Φιλάκια!!!

 • Ο/Η μαρ&iot λέει:

  Κράτα με να σε κρατώ, ν' ανεβούμε το βουνό!

  Πολύ καλό σχετικό βιβλίο είναι "Το κάτι άλλο", της Κ. Κέιβ, εκδ. Πατάκη.

  Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνεις και για τη διάθεση που έχεις.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.