Διαχείριση κρίσεων πανικού

Όσο οι συνθήκες της ζωής δυσκολεύουν και κατακλυζόμαστε από προβλήματα, τόσο η απογοήτευση και το άγχος μας κυριεύουν. Όλο και περισσότερες φορές χάνουμε τον έλεγχο και πανικοβαλλόμαστε ή παραδίδουμε τα όπλα και μελαγχολούμε όσο δεν πάει. 

Αυτές τις πολύ δύσκολες και πολύ προσωπικές μας ώρες χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε να βοηθηθούμε. Μπορεί να έχουμε κοντά μας αγαπημένους που μας γνωρίζουν καλά και έχουν τη συναισθηματική αντοχή να μας καταλάβουν και να μας στηρίξουν, μπορεί όμως να μην τα καταφέρνουν ή -άθελά τους- να μας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο.

Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι κλεινόμαστε στον εαυτό μας νομίζοντας οτι κανείς δεν νιώθει όπως εμείς και συνεπώς κανείς δεν είναι σε θέση να μας βοηθήσει.

Νιώθουμε να παραλύουμε από αρνητικά συναισθήματα που δεν έχουμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε.

Εκείνες τις κρίσιμες ώρες αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι το να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή με την ψυχή μας. Να πάρουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ηρεμήσουμε,να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα, να χαλαρώσουμε και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. 

 

Πριν από λίγους μήνες λοιπόν βρήκα τυχαία στο ίντερνετ, κάποια εκπομπή με καλεσμένο τον ψυχολόγο Νικήτα Καυκιό. Επειδή το θέμα με ενδιέφερε, την παρακολούθησα με προσοχή. Τον εκτίμησα πολύ. Ιδίως γιατί πιστεύει πολύ στο Θεό. Έκανε συχνά αναφορές στη σημασία της πίστης ως μέσον για να επιτευχθεί η ψυχική γαλήνη και δεν ανέλυε απλώς τις διάφορες επιστημονικές έννοιες και θεωρίες. Μιλούσε με ήπιο τόνο φωνής και ταπεινότητα.

Σε εκείνη την εκπομπή αναφέρθηκε σε κάποιες προσωπικές ηχογραφήσεις που έχει ανεβάσει ο ίδιος στο psyche.gr 

 

Πρόκειται για mp3 με τεχνικές χαλάρωσης, αντιμετώπισης του άγχους, κρίσεων πανικού κ.α.

Στόχος είναι να καθοδηγήσει τον ακροατή μέσω της φωνής του να χαλαρώσει το σώμα του και να συγκεντρωθεί σε ένα θετικό τρόπο σκέψης. Τον βοηθά να εστιάζει σε όμορφες εικόνες που περιγράφει, να τονώσει το αίσθημα αυτοεκτίμησης και ευγνωμοσύνης μέσα του και να αποβάλλει καθ`όλη τη διάρκεια της άσκησης οτιδήποτε αρνητικό απ`το μυαλό του. Να ηρεμήσει και να καταφέρει να αισθάνεται ήδη καλύτερα μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

 Το βρήκα πάρα πολύ χρήσιμο! Μάλιστα μπορεί εύκολα όποιος θέλει να κατεβάσει (δωρεάν) και να αποθηκεύσει τα αρχεία ώστε να τα ακούει οποιαδήποτε στιγμή το χρειάζεται. Εμένα με βοήθησαν πολύ και γι`αυτό θέλησα να το μοιραστώ.

Θα βρείτε τα αρχεία εδώ  (οι «Προσωπικές ηχογραφήσεις» βρίσκονται προς το κάτω μέρος της σελίδας)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.