Βιβλία για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το παιδί

Υπάρχουν πολλά πολλά βιβλιαράκια εκεί έξω για την περίοδο της εγκυμοσύνης και το μεγάλωμα του παιδιού. Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά στυλ γραφής, πρόσφατα γραμμένα ή παλιά. Όρεξη να έχει κανείς να ψάχνει και κάποια χρήματα να διαθέσει σ`αυτό το σκοπό. Γιατί και τα βιβλία ασφαλώς έχουν το κόστος τους και οι καιροί είναι δύσκολοι. Σκεφτείτε όμως πόσα πράγματα μας πείθουν πως είναι "απαραίτητα" για την "προίκα του μωρού" και μπορούμε, δε μπορούμε, τα αγοράζουμε.. Στην πραγματικότητα βέβαια τα μωρά χρειάζονται πολύ λιγότερα πράγματα από όσα βομβαρδίζουν -ειδικά τις πρωτομανούλες- οτι ΠΡΕΠΕΙ να αποκτήσουμε. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.. 😉

Για μένα η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια περίοδος που δόθηκε σοφά από τη φύση για την προετοιμασία μας σε όλα τα επίπεδα. Ψυχοσωματικά, βιολογικά, πρακτικά.. Έχεις 9 μήνες να συνειδητοποιήσεις πως όλα όσα ήξερες, πρόκειται να αλλάξουν, να δεθείς με το μωρό πριν ακόμα έρθει στον κόσμο, να εφοδιάσεις τη "φωλιά σου" με ο,τι χρειάζεται για να το καλοδεχτείς και φυσικά μια τέλεια ευκαιρία να διαβάσεις..

Μανούλα δε γεννιέσαι.. αλλά γίνεσαι.. Έχεις βέβαια το ένστικτο από τη φύση, ίσως είχες και την τύχη η δική σου μαμά να ήταν ιδιαίτερα στοργική και να πήρες πολλά από εκείνη που θα δώσεις με τη σειρά σου στα δικά σου παιδιά. Πάντα όμως η γνώση που θα αποκομίσεις με το προσωπικό σου ψάξιμο σχετικά με την παιδαγωγική, την ψυχολογία και την ιατρική, θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερη. Να δεις τα πράγματα πιο "αντικειμενικά", να αποφύγεις ίσως τα "λάθη" που έκαναν οι δικοί σου γονείς και να προσπαθήσεις πιο συνειδητά να μην επαναλάβεις συμπεριφορές που δεν θα ήθελες.. Σ`αυτή την κατεύθυνση τα βιβλία θα είναι οι σύμμαχοί σου.

Διάβασα αρκετά αλλά δεν τα αγάπησα όλα, ούτε τα προτείνω όλα. Θα κάνετε άλλωστε κι εσείς τη δική σας έρευνα, θα συγκρίνετε και θα αποφασίσετε.

Σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό :

-"Τί να περιμένεις όταν είσαι έγκυος" Heidi Murkoff, Sharon Mazel

 ti na perimeneis otan eisai egkuos 

Το βιβλίο που έβλεπα χρόοοονια τώρα στα βιβλιοπωλεία κι έλεγα πως θα είναι το πρώτο που θα αγοράσω όταν με το καλό έρθει η ώρα! Μου το έκανε δώρο-έκπληξη ο αντρούλης μου, στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ήρθε μια μέρα με courier και όταν το παρέλαβα, απ`τη χαρά μου αυτοφωτογραφιζόμουν 🙂 Ήταν πράγματι το πρώτο κατά σειρά που πήραμε. Αρκετά χρήσιμο αποδείχτηκε, σαν οδηγός αρκετά καλογραμμένος και κατατοπιστικός. Το έχεις παρέα σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης και το διάβασμά του διαρκεί όσο και η εγκυμοσύνη. Γιατί διαβάζεις κάθε φορά εκείνα που σε αφορούν πιο άμεσα, σύμφωνα με την εβδομάδα και το μήνα που διανύεις. Σίγουρα αντίστοιχη πληροφόρηση μπορείς να βρεις από το ίντερνετ σε δεκάδες σχετικά sites και blogs. Αλλά είναι ωραίο να έχεις και έναν σύγχρονο οδηγό  που να τα περιέχει όλα σαν ένα βασικό κορμό και εσύ να κάνεις την αναζήτησή σου, όπου χρειάζεσαι παραπάνω πληροφορίες. Με λίγα λόγια είναι καλό βιβλίο αλλά κρίμα να μείνετε μόνο σ`αυτό.

– "Η γέννα στο δρόμο της φύσης", Michael Odent

odent1

Το βιβλίο που ΛΑΤΡΕΨΑ και το προτείνω σε όλες τις εγκυμονούσες, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για την πρώτη τους γέννα. Εμπνέει απίστευτα, αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη γέννα και βοηθά στο να κάνουμε σωστές επιλογές για εμάς και το παιδί μας. Μιλά για την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοκετού, τις άσκοπες παρεμβάσεις που γίνονται ως πράξεις ρουτίνας στα μαιευτήρια και που αν τις γνωρίσουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις, θα βρούμε το θάρρος να αρνηθούμε. Θα καταλάβουμε οτι ο τοκετός δεν είναι τρομαχτικό γεγονός ή ασθένεια και το σώμα μας ξέρει πολύ καλά να τον φέρει εις πέρας. Συνειδητοποιούμε τη δύναμή μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στη γέννα του παιδιού μας. Μετά από αυτό το βιβλίο παύεις να παπαγαλίζεις το "ο,τι πει ο γιατρός" και μαθαίνεις ποια ουσιαστικά ερωτήματα πρέπει να του θέσεις ΕΣΥ ώστε να δεις αν αξίζει την εμπιστοσύνη σου ή όχι. 

-"Η καισαρική τομή", Michael Odent

odent2

Επίσης εξαιρετικό βιβλίο, που παρουσιάζει και εξηγεί πώς μια "επέμβαση διάσωσης" όπως ξεκίνησε να είναι η καισαρική τομή, έφτασε να έχει τέτοια υψηλά ποσοστά στις μέρες μας ανά τον κόσμο, με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει. Εξηγεί ποιες είναι οι πραγματικές ιατρικές ενδείξεις για να γίνει καισαρική και τί ακριβώς σημαίνει αυτή η επέμβαση. Δίνει το κουράγιο σε μανούλες που γέννησαν με καισαρική τομή να επιχειρήσουν φυσιολογικό τοκετό στην επόμενη γέννα τους. Χρήσιμο να διαβαστεί κι από εγκυούλες που από φόβο και άγνοια επιλέγουν και ζητούν οι ίδιες από τους γιατρούς τους να κάνουν καισαρική τομή προκειμένου "να μην πονέσουν"… Ή εκείνες που δέχονται πρόκληση τοκετού και προγραμματισμένη καισαρική χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορείτε να κατεβάσετε όλο το βιβλίο από το υπέροχο blog της Μιρέλλας 

-"Σαν παραμύθι αν μου'λεγαν, Πώς έρχεται ένα παιδί στον Κόσμο" Frederick Leboyer

leboyer1

Πολύ αναλυτικό βιβλίο σχετικά με τη διαδικασία του τοκετού και τις επιπλοκές του. Άκρως ρεαλιστικό όσο και ποιητικό ταυτόχρονα. Επίσης έχει ως στόχο να δώσει στη γυναίκα γνώση για το τί συμβαίνει στο σώμα της και να τη βοηθήσει να βρει τη δύναμη που έχει μέσα της ώστε να εμπιστευτεί το σώμα της και το παιδί της, χωρίς να αφήσει τον τοκετό του στα χέρια των "ειδικών". Δεν θα σας το πρότεινα γιατί σε μένα δεν ταίριαξε αυτός ο τρόπος γραφής. Ήθελα διακαώς το βιβλίο του "για μια γέννηση χωρίς βία" αλλά δυστυχώς είναι πλέον εξαντλημένο.

 

Για τη φροντίδα του μωρού από τις πρώτες μέρες :

– "Επιστροφή στο μητρικό θηλασμό, οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας" Στέλιος Παπαβέντσης

papaventsis

Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το θέμα του μητρικού θηλασμού. Τα απεριόριστα οφέλη για τη μητέρα και το παιδί, τα εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν και που τα περισσότερα από αυτά δεν είναι καθόλου αξεπέραστα. Ιδίως εκείνα που θα δημιουργηθούν επειδή το ισχύον σύστημα και το άμεσο περιβάλλον μας επιμένει να υποσκάπτει τις προσπάθειες της νέας μητέρας. Ανατρέπονται διάφοροι μύθοι γύρω από το θηλασμό και που συνήθως ευθύνονται για την αποτυχία του, δημιουργούνται ρεαλιστικές προσδοκίες στη μέλλουσα μαμά για το τί θα αντιμετωπίσει και η ίδια οπλίζεται με γνώση και υπομονή. Πρακτικό, ουσιαστικό, πολύ καλογραμμένο.

– " Shantala, Τα τρυφερά χέρια" Frederick Leboyer

shantala

Μια παραδοσιακή τέχνη μασάζ για μωρά από την Ινδία και την εκπληκτική Shantala που ο Λεμπουαγιέ θαύμασε βαθιά και θέλησε να μας "γνωρίσει". Απλόχερα χάδια γεμάτα αγάπη που το παιδί έχει ανάγκη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Μας δείχνει τις κινήσεις και τον τρόπο βήμα-βήμα, για κάθε σημείο του σώματος του μωρού, μέσα από φωτογραφίες και οδηγίες. Χαίρομαι που το έχω και το αγαπώ ιδιαίτερα κι αυτό το βιβλίο. Αν όμως προτιμήσετε να διαθέσετε αυτό το ποσό σε κάποιο άλλο βιβλίο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στο youtube καθώς και πολλά αντίστοιχα . Μασάζ στο μωράκι σας όμως θα κάνετε οπωσδήποτε, εντάξει ; 🙂

– "Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας" Κατερίνα Χρυσανθοπούλου

mwra

Το πιο πρόσφατο βιβλίο που αγόρασα. Δεν το έχω ακόμα ολοκληρώσει αλλά έχω πολύ θετικές εντυπώσεις μέχρι στιγμής γιατί συμφωνώ με τη φιλοσοφία του. Εάν σκοπεύετε να αφήνετε το μωρό να κλαίει για να το εκπαιδεύσετε στο να κοιμάται μόνο του, αν πιστεύετε οτι η πολλή αγκαλιά θα το κακομάθει κ.α τότε να το αγοράσετε. Θα σας πείσει οτι η άνευ όρων και ορίων αγάπη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Οι προτάσεις της συγγραφέως είναι υποστηρικτικές ως προς τον αποκλειστικό θηλασμό, τον κοινό ύπνο στο ίδιο κρεβάτι ή στο ίδιο δωμάτιο και την αγκαλιά χωρίς περιορισμό. Με επιχειρήματα για το πώς αυτή η οδός είναι εκείνη που θα κάνει τα παιδιά μας να ωριμάσουν ψυχοκοινωνικά και να ανεξαρτητοποιηθούν όταν θα είναι πραγματικά έτοιμα γι`αυτό και όχι βεβιασμένα. Ο σεβασμός στο ρυθμό και τις ανάγκες του παιδιού είναι πρωταρχικής σημασίας.

 

Βιβλία για το πώς θα μεγαλώσουμε σωστά το παιδί, με έμφαση στη συναισθηματική και ψυχοσεξουαλική του ανάπτυξη.

– "Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια" Ματθαίος Γιωσαφάτ

giosafat

Ψυχαναλυτική προσέγγιση με πολύ κατανοητό τρόπο δοσμένη. Θα μας κάνει να σκεφτούμε και τα δικά μας βιώματα από την παιδική μας ηλικία, τη σχέση μας ως ζευγάρι και να δούμε πώς καταλήγουμε να επαναλαμβάνουμε ο,τι έχουμε οι ίδιοι ζήσει ως παιδιά, στο μεγάλωμα του παιδιού μας. Για μένα ένα από τα πιο κορυφαία βιβλία. Και όχι μόνο για μέλλοντες γονείς.  

-"Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού" Isabelle Filliozat

filliozat

Καταπληκτικό βιβλίο για τα συναισθήματα του παιδιού από τη βρεφική ηλικία. Όσο μαθαίνουμε να κατανοούμε τα συναισθήματα των παιδιών και να προσπαθούμε να τα αποκωδικοποιούμε αντί να τα αγνοούμε ή να τα κατακρίνουμε τόσο τα οδηγούμε στην αυτονομία τους. Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες πίσω απ΄το τις εκφράσεις και τις εκδηλώσεις θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων. Ανταποκρινόμαστε σ`αυτές (τις ανάγκες), συζητάμε πολύ, τα αγκαλιάζουμε απεριόριστα και παρέχουμε πλήρη αποδοχή και ασφάλεια.

– "Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών" John Gottman

gottman

Το είχα διαβάσει πολλά χρόνια πριν (και υπό άλλες εκδόσεις) αλλά το βάζω στην ίδια κατηγορία -υπέροχων βιβλίων για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών- με τα δύο προηγούμενα. Αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς, φοιτητές ψυχολογίας και όλους όσους ασχολούνται με παιδιά. Και πάλι πορευόμαστε μέσω της συναισθηματικής αγωγής στο στόχο μας για ευτυχισμένα και ψυχικά υγιή παιδιά.

 

Εύχομαι ο,τι επιλέξετε να διαβάσετε να το χαρείτε και να ανθίσει μέσα σας πίστη και όνειρα! 

3 Σχόλια

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.