Θηλάζουμε γιατί αγαπιόμαστε…!!!

 

….και η Αγάπη είναι και για τα δύσκολα και για τα απαιτητικά και για όλα εκείνα που αξίζουν να ζουν όσοι τη μοιράζονται…

  Πριν ακόμα γεννήσω το κοριτσάκι μου είχα γράψει για το θηλασμό και πόσο επιθυμούσα να το ζήσουμε με τη μικρή μου.. Σήμερα θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μας και την ιστορία μας μέχρι τώρα.. 

  Το μωρό μου θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη ώρα της γέννησής της..  Όπως όλα τα μωρά στη φύση ήταν πανέτοιμη γι`αυτό και όπως όλες οι μανούλες ήμουν κι εγώ από την πρώτη στιγμή, απόλυτα επαρκής και ικανή ώστε να τη θρέψω.

Πίστεψα με όλη μου την ψυχή σ`αυτό και το έβαλα στόχο, χωρίς ποτέ να έχω την προσδοκία να είναι ρόδινος ο δρόμος μας. 

Ναι λοιπόν, είναι αναγκαίο να ενημερωθει η μέλλουσα μαμά σχετικά με το θηλασμό αλλά το κλειδί είναι η ίδια η θέλησή της να το κάνει και η βεβαιότητά της οτι μπορεί.

Είναι σαν να ξεκινάς να κωπηλατείς, γοητευμένος από τη φύση, δυναμωμένος από το οξυγόνο της, γεμάτος έμπνευση και πάθος..κι έρχονται οι πρώτες καταιγίδες, τα ορμητικά νερά, και τα σκοτάδια.. Κι εσύ δε χάνεις το κουράγιο σου γιατί είχες προετοιμαστεί να τα αντέξεις και αυτά.. Να απολαύσεις πάσει θυσία το ταξίδι, δαμάζοντας τους φόβους σου και νιώθοντας στο τέλος πιο ζωντανός..πιο άξιος από ποτέ! 

  Ο θηλασμός λοιπόν, όπως κάθετί που αξίζει στη ζωή αυτή, όσο φυσικός και αυθόρμητος είναι άλλο τόσο ζόρικος μπορεί να φανεί, τουλάχιστον μέχρι να εδραιωθεί (περίπου ως τις 40 ημέρες). Όμως είναι σπανιότατα τα προβλήματα που δεν μπορούν πραγματικά να λυθούν. Οι περισσότερες μαμάδες που «εγκαταλείπουν», αν είχαν περισσότερη θέληση και αν δεν ακολουθούσαν συμβουλές ανθρώπων μή υποστηρικτικών στο θηλασμό (ειδικών και μή), θα έβρισκαν τον τρόπο να ξεπεράσουν το σκόπελο και να θηλάσουν. 

Επανέρχομαι λοιπόν στα δικά μας..

Η μπέμπα μου ανέβασε ίκτερο στο μαιευτήριο… Εκεί έξω υπάρχουν ακόμα πολλοί παιδίατροι που δυστυχώς ακόμα πιστεύουν πως για να τον ρίξουμε, πρέπει και καλά να δοθεί φόρμουλα (γάλα σκόνη) στο μωρό. Στο μαιευτήριο αντλούσα με το θήλαστρο και της δίναμε το δικό μου γάλα όσο ήταν στις λάμπες. Οι τιμές κατέβηκαν και το παιδί άρχισε να παίρνει και βάρος πριν ακόμα πάρουμε εξιτήριο. Η πρώτη παιδίατρος που απευθύνθηκα για να εξετάσει τη μικρή στο σπίτι, ξίνισε τη μούρη της όταν άκουσε πως θηλάζω και φρόντισε να μου πει πως «δύσκολα θα μας περάσει ο ίκτερος μόνο με το μητρικό γάλα».
Με ΄άλλα λόγια δηλαδή, ήρθε να αποθαρρύνει μια λεχώνα είτε γιατί η ίδια ήταν ανενημέρωτη είτε γιατί σκόπευε να μου πλασάρει τα γάλατα που θέλει να πουλάει.

Εγώ απλώς την έγραψα στα παλιά μου τα παπούτσια κι έκανα αυτό που έπρεπε. Την έστειλα από κει που `ρθε και συνέχισα να θηλάζω το παιδί μου, όσο και όποτε ήθελε, κρατώντας το τη μέρα στα πιο φωτεινά σημεία του σπιτιού, να το βλέπει ο ήλιος. Βρήκαμε το χρωματάκι μας σύντομα, ζωηρέψαμε και κάθε μέρα παίρναμε βάρος. 

Βρήκα καλύτερη παιδίατρο αλλά και πάλι διαβάζω, ενημερώνομαι, προσπαθώ να γίνω η μαμά που θέλω να είμαι και αυτό σημαίνει οτι ακούω τί έχει να μου πει αλλά δεν ακολουθώ κατά γράμμα (άκριτα) τις οδηγίες της για ο,τι αφορά στην υγεία του παιδιού μου. Αν χρειαστεί, θα πάρω κι άλλη γνώμη, ή θα ξαναλλάξω παιδίατρο. 

Το δικό μας «πρόβλημα» θηλασμού ήταν η υπερπαραγωγή μου. Είχα δηλαδή εξαρχής πάρα πολύ γάλα. Να ταίσω τουλάχιστον δίδυμα και βάλε. Έτρεχε μεγάλη ποσότητα και με ροή που έπνιγε το μωρό μου, το στήθος μου ήταν πάντα βαρύ και δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω χωρίς σουτιέν με επιθέματα, ούτε μία ώρα. Θα μπορούσα να πάθω μαστίτιδα αλλά α) ήμουν τυχερή γιατί το στήθος μου όταν ήταν γεμάτο, έτρεχε συνεχώς και το γάλα δεν έμενε μέσα, β) βοηθούσα κάνοντας μασάζ με χλιαρό νερό για να το αποσυμφορίζω και να ανακουφίζομαι και γ) θήλαζα ακολουθώντας τον κανόνα -ένα στήθος σε κάθε θηλασμό. Έτσι, σιγά σιγά (μετά τους 3 μήνες) άρχισε να μειώνεται. Η ροή εξακολουθεί να είναι αυξημένη και ως τώρα θηλάζουμε πάντα έχοντας μπόλικες πετσετούλες. Μια στο στήθος που δεν θηλάζει (αντί για επίθεμα), μία κάτω από το στήθος που θηλάζει και μία στο παιδί, αν δεν της φοράω «σαλιάρα». 

(Αυτό φυσικά ΔΕΝ σημαίνει οτι μια μαστίτιδα είναι αιτία διακοπής του θηλασμού. Αντιμετωπίζεται.) 

Για τους πρώτους μήνες αλλάξαμε στάση θηλασμού (την έβαζα να τρώει ανασηκωμένη), έβγαζα αρκετό γάλα πριν το γεύμα της ώστε να μην «πνίγεται» από την αυξημένη ροή και βρήκαμε το δρόμο μας.. Ξεβολευόμασταν, γινόμασταν μούσκεμα αλλά τελικά τα καταφέρναμε μια χαρά και ρουφούσαμε και οι δυο μας απόλυτη αγάπη και ικανοποίηση!

Είναι σπουδαίο συναίσθημα να ξέρεις οτι κάνεις για το παιδί σου ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ που μπορείς. Η δύναμη που σου δίνει η κάθε μέρα επιτυχημένου θηλασμού φτάνει και περισσεύει για να συνεχίζεις με ακόμα μεγαλύτερη θέληση.

Πλεόν έχουμε φτάσει κοντά στους 5 μήνες αποκλειστικού θηλασμού. Αυτό σημαίνει πως δεν παίρνουμε φόρμουλα για συμπλήρωμα, χαμομήλι ή άλλα υγρά και πως δεν θα ξεκινήσουμε στερεές τροφές πρίν κλεισουμε τον 6ο μήνα όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο  Π.Ο.Υ αναφέρει επίσης τα σημαντικά ωφέλη για την ψυχοσωματική υγεία του παιδιού και της μητέρας, με τη συνέχιση του θηλασμού μέχρι τα 2 έτη και για όσο ακόμα το επιθυμούν αμφότεροι.

Καλή μας συνέχεια λοιπόν και μια μεγάλη ευχή να θηλάζουν με πίστη και υπομονή όλο και περισσότερες μαμάδες!

TIPS 

– Αν δεν έχεις χρήματα να πάρεις βιβλία ή αν δεν έχεις πολύ χρόνο ή δεν ξέρεις πώς να το ψάξεις στο ίντερνετ, δες απλά τα βιντεάκια της Άννας Πατσούρου στο youtube. Ήταν τα πρώτα που είδα και τα λόγια της ήρθαν ΑΠΕΙΡΕΣ φορές στο μυαλό μου. Έλεγε πχ οτι θα εχω ατελειωτες ώρες το μωρο στο στηθος, οτι δεν θα προλαβαίνω να κάνω ένα απλό μπάνιο ή να φάω ένα πιάτο φαγητό…να έχω πάντα κοντά μου νερό γιατί είναι σημαντικό να μην ξεχνάω να πιω μέσα στην κούρασή μου… Και πολλά πολλά άλλα που ΤΟΤΕ μου φάνηκαν υπερβολικά αλλά στην πράξη ευχαριστούσα το Θεό που τις δυσκολες ώρες «άκουγα τη φωνή της στο κεφάλι μου» και ήξερα πως ΟΛΑ αυτά ήταν ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΑ, καθώς επίσης και ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Αν έκανα λίγη υπομονή θα περνούσαμε στην επόμενη, σαφως πιο ήρεμη φάση.

– Προετοιμάσου για τα δύσκολα (που μπορεί και να μην έρθουν αλλά εσύ θα είσαι καλά «προπονημένη»).

– Πίστεψε οτι το γάλα το ΔΙΚΟ ΣΟΥ και όχι η φόρμουλα που έχει τα μύρια όσα τεχνητά πράγματα μέσα είναι η πλέον κατάλληλη θησαυροτροφή για το μωρό σου και αφού διάλεξες να το φέρεις στον κόσμο ΧΑΡΙΣΕ του την!!! Με την πεποίθηση αυτή πορεύσου και άντλησε δύναμη να θηλάζεις για όσο το λέει η καρδούλα σου!

– Τα περισσότερα «ΜΗ» και «ΔΕΝ» που θα ακούσεις για το θηλασμό είναι ΜΥΘΟΣ. Ενημερώσου μόνο από έγκυρες πηγές και μην καταπιέζεσαι. Μπορείς να ζεις, να τρεφεσαι και να δραστηριοποιείσαι σαν απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος.

– Έλα σε επαφή με θηλάζουσες μαμάδες, γράψου σε αντίστοιχες ομάδες στο facebook, μοιράσου τις αγωνίες σου, τα ερωτήματα αλλά και τις χαρές σου! ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και να σε απασχολεί δεν είσαι η μόνη που το περνά κι ίσως αυτό που φαντάζει βουνό, να μπορείς να το ξεπεράσεις πιο εύκολα από όσο φαντάζεσαι!

– Οι μήνες και τα χρόνια παιρνούν πολύ γρήγορα.. Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΑ του θηλασμού θα σε κάνει να χαρείς στο πολλαπλάσιο το παιδί σου πριν αρχίσεις να αναρωτιέσαι πόσο γρήγορα μεγάλωσε! Κράτησε αυτό στο μυαλό σου και αγάπησε ακόμα και τις στιγμές της εξάντλησης. Είναι κι εκείνες γλυκές – θα το καταλάβεις μόλις ξεπεραστούν..

<3

 IMG_7286IMG_7288

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.