Δραστηριότητες για μωρά 6 έως 9 μηνών

IMG_8338

Το μωρό θέλει τώρα να είναι σε καθιστή θέση κατακτώντας όλο και καλύτερα τον έλεγχο των μυών του. Σιγά σιγά καταφέρνει να καθήσει σταθερά και να κάνει τις πρώτες προσπάθειες να στηριχθεί στα ποδαράκια του.

Έως τώρα ακολουθούσε με τα μάτια τα αντικείμενα, τώρα ενδιαφέρεται να τα πιάσει και να τα βάλει στο στόμα. Μαθαίνει έτσι για το μέγεθος, το σχήμα, το βάρος, τον ήχο,το υλικό και τη γεύση καθώς και χωροταξικές έννοιες όπως τι βρίσκεται κοντά και τι μακριά του.

Στους έξι μήνες ξεκινά το άγχος αποχωρισμού από τη μαμά και ο φόβος των ξένων, γιατί αναγνωρίζει πια καλά τα οικεία πρόσωπα και αισθάνεται ανασφάλεια όταν δεν είναι μαζί του, ή το προσεγγίζουν ξένοι. Δεν επιμένουμε να πάει σε αγκαλιά κάποιου αν το παιδί δείχνει αναστατωμένο. Προέχει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και η κοινωνικοποίηση θα γίνει και αυτή ομαλά και όταν έρθει η ώρα.

Ξεκινά κλείνοντας τον έκτο μήνα, να τρώει τις πρώτες του στερεές τροφές. Το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι η κύρια τροφή για όλο τον πρώτο χρόνο του μωρού που θηλάζει. Αν ακολουθήσετε τη μέθοδο BLW θα μπορεί να χαίρεται τη διαδικασία, επιλέγοντας το φαγητό του και θα τρώει σχεδόν αποκλειστικά μόνο του. Επιτρέψτε του να φάει με τα χεράκια του το γιαούρτι, ή αν δίνετε αλεσμένη τροφή και ας λερωθεί.

image

Μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια είναι είδη που έχουμε σπίτι μας. Κατσαρολικά, ξύλινες κουτάλες, κουτάλια, μπουκάλια πλαστικά, βούρτσες μαλλιών, περιοδικά. Δώστε στα παιδιά ερεθίσματα για τις αισθήσεις, παίζοντας με αυτά. Μπορείτε να κάνετε αυτοσχέδια μουσικά όργανα, τύμπανο, μαράκες ( με οσπρια μέσα σε κλειστο μπουκαλάκι του νερού),να σκίσετε περιοδικά,να του δώσετε να αγγίξει το «αγκαθωτό» της βούρτσας, να χαιδέψει το βαμβάκι και ο,τι άλλο τραβά την προσοχή του βοηθήστε το να το εξερευνήσει με ασφάλεια.

Σκορπίστε τα παιχνίδια του σε διάφορες θέσεις και αποστάσεις στο σημείο που παίζει και όχι πάντα μέσα η δίπλα στα χέρια του. Έτσι θα κάνει κινησούλες να τεντωθεί, να γυρίσει στο πλάι, από μπρούμυτα – ανάσκελα και το αντίθετο.

Καθρεφτιστείτε μαζί. Δείξτε του το πρόσωπό του και το δικό σας, κάνετε αστείες φατσούλες και γελάστε.

Βοηθήστε στην ανάπτυξη του συντονισμού ματιού και χεριού με το να το παρακινείτε να δίνει το παιχνίδι του από το ένα χέρι στο άλλο.

Κρύψτε ένα παιχνιδάκι και πείτε «πάει» και σύντομα εμφανίστε το ξανά και πείτε «να το!» Του δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο πως ο,τι χάνεται από το οπτικό μας πεδίο, δε σημαίνει οτι χάνεται για πάντα αλλά επιστρέφει. Έτσι το βοηθάμε στη διαχείριση του άγχους αποχωρισμού.

Κυκλοφορούν πολύ ωραία, πλαστικά βιβλία για το μπανάκι του αλλά μπορεί να τα χαίρεται εξίσου και εκτός. Έχουν έντονα χρώματα και ωραίες εικόνες, με βασικό πλεονέκτημα οτι είναι ελαφριά σε σχέση με εκείνα με το σκληρό χαρτόνι και ανθεκτικά στο «μασούλημα». Αναζητήστε επίσης πάνινα βιβλία.

Βγείτε βόλτα στη φύση και πλησιάστε τα δέντρα, προτρέψτε το μωρό να αγγίξει φύλλα, λουλούδια, κουκουνάρια και πέτρες.

Βάλτε το να παίξει σε πισινούλα με χαμηλή στάθμη νερού, αν μπορεί να καθίσει σταθερά και πάντα υπό την επίβλεψή σας. Ρίξτε μέσα σε αυτήν παιχνίδια που επιπλέουν και άλλα που βυθίζονται.

Καθώς μαγειρεύετε στην κουζίνα είναι πολύ πρακτικό να έχετε στρωμένο ένα χαλάκι ώστε να παίζει στο πάτωμα. Μπορείτε επίσης να έχετε το μωρό στο πάρκο αλλά όχι περισσότερη ώρα από όση ευχαριστεί το ίδιο. Προτιμήστε πάρκο αντί για παρκοκρέβατο γιατί θα μπορέσει πιο εύκολα να πιαστεί και να σταθεί όρθιο. Επίσης είναι πιο αραιό το πλέγμα του και θα μπορεί να βλέπει σημαντικά καλύτερα έξω.

Μπορείτε στο παιχνίδι σας να το σηκώνετε ψηλά και να το φέρνετε πάλι στην αγκαλιά σας κρατώντας το σταθερά αλλά δεν είναι ασφαλές να το πετάτε στον αέρα. (διαβάστε για το σύνδρομο ανατάραξης βρέφους).

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.