Πώς απασχολούμε δημιουργικά τα παιδιά στην παραλία

Τί πιο όμορφο το Καλοκαίρι από το να περνάμε χρόνο στην παραλία! Τόσο κολυμπώντας και παίζοντας στο νερό, όσο και απολαμβάνοντας λίγη πολύτιμη χαλάρωση παρέα με τη μουσική υπόκρουση  θάλασσας και τζιτζικιών, δροσερά φρουτάκια και αγαπημένα μας βιβλία.

Όσοι έχουμε μικρά παιδιά βέβαια γνωρίζουμε ότι δεν αργούν να συνδέσουν αυτό που εμείς εννοούμε»χαλάρωση», με τη «βαρεμάρα»και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για την ηλικία τους. Μπορεί να κουράστηκαν να κάνουν βουτιές και να παίζουν με το κουβαδάκι ή να έχουμε πάει σε παραλία χωρίς αμμουδιά. Ωστόσο έχουν κι εκείνα την ανάγκη να χαλαρώσουν και γι`αυτό χρειαζόμαστε κάποιες ιδέες για πιο ήρεμες δραστηριότητες που θα κάνουν την γκρίνια πέρα.

Εκείνο που εμάς έχει βοηθήσει πολύ, εξασφαλίζοντας ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά (και ηρεμία για όλους) είναι η «ζωγραφική παραλίας». Και σίγουρα είναι ο,τι πιο ελαφρύ σε εξοπλισμό έχουμε κουβαλήσει :-).

Υπάρχει πάντα στην τσάντα, μια παλέτα με νερομπογιές (μή τοξικές), μερικά πινέλα (πάντα υπολογίζουμε περισσότερα σε αριθμό για να έχουμε και για τα παιδάκια που θα γνωρίσουμε εκεί) κι ένα ποτηράκι για να ξεπλένουμε τα πινέλα. Διαλέγουμε τις πέτρες μας και ξεκινάμε να χρωματίζουμε!

Μετά το Καλοκαίρι γίνονται υπέροχα αναμνηστικά για να στολίσουμε το μπαλκόνι μας και να δωρίσουμε στους φίλους μας.

Και επειδή τα παιδιά είναι ελεύθερα πνεύματα και η ανάγκη τους για έκφραση δε μπαίνει σε καλούπια… να είστε προετοιμασμένοι ότι πιθανότατα θα επεκταθούν στο να ζωγραφίζουν και τον εαυτό τους και τους φίλους τους. Θα γελάσουν, θα το χαρούν..στο τέλος θα ξεπλυθούν και ούτε γάτα ούτε ζημιά 😉

Αγαπημένη καλλιτεχνική δραστηριότητα νούμερο 2 : Συλλέγουμε χρωματιστά γυαλάκια για να φτιάξουμε ψηφιδωτό!

Εκτός από κοχύλια, συνηθίζουμε να μαζεύουμε και αυτά τα κομματάκια γυαλιού που φαντάζουν στα ματάκια τους σαν πολύτιμα πετράδια. Επειδή η συλλογή τους συνεχίζεται σε κάθε μας επίσκεψη στην παραλία, μας βολεύει το να έχουμε ένα άδειο μπουκαλάκι από νερό γιατί κλείνοντας με το καπάκι διασφαλίζουμε πως δε θα έχουμε απώλειες. Μέχρι να το γεμίσουμε ως τη μέση ή παραπάνω, τα παιδιά παίζουν με αυτό και σαν αυτοσχέδιο μουσικό όργανο (μαράκα).
Ύστερα δημιουργούμε ένα σχέδιο πάνω σε σκληρό χαρτόνι ή τελάρο ζωγραφικής και με λευκή κόλλα χειροτεχνίας ή ατλακόλ, κολάμε τα γυαλάκια μας δημιουργώντας έναν πίνακα με την τεχνική του ψηφιδωτού. Αυτή η δραστηριότητα σε όλη την πορεία της εκτός από ευχάριστη είναι και μια εξαιρετική εξάσκηση για τη λεπτή κινητικότητα, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μείνετε καλλιτεχνικά ανήσυχοι και κάνετε κάθε στιγμή να μετράει!
Καλές καλοκαιρινές δημιουργίες! 🙂

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.