«Η ελιά – το λάδι» Δραστηριότητες και φύλλα εργασίας

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει (από το προηγούμενο postaki) τις προηγούμενες ημέρες δουλεύουμε πάνω στη θεματική ενότητα της ελιάς.

Το απολαμβάνουμε πάρα πολύ !!!

Μέχρι στιγμής λοιπόν :

– Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το μύθο της ελιάς  με τη θεά Αθηνά και τον θεό Ποσειδώνα στο βράχο της Ακρόπολης.

– Διαβάσαμε επίσης την "Κιβωτό του Νώε" από την οποία πήραμε και την αφορμή για να μάθουμε τον αριθμό 2 (αφού όλα τα είδη των ζώων μπήκαν στην κιβωτό σε ζεύγη)

– Φτιάξαμε ελίτσες σε κανσόν με γκοφρέ χαρτί και αληθινά φυλλαράκια ελιάς….

  

….αλλά και χαρακτική σε πηλό που μόλις στεγνώσει θα περάσουμε κορδελίτσα για να μπορεί να κρεμαστεί ως καδράκι.

 

– Φτιάξαμε ελιόψωμο και λαδοκούλουρα με την ενεργό συμμετοχή και της κούκλας της τάξης μας, του σκίουρου Τσιπ που φόρεσε επίσης καπέλο μάγειρα! 🙂

– Διαβάσαμε σύνθετες λεξούλες από το λεξιλόγιο της ελιάς και ύστερα τις προσεγγίσαμε βιωματικά στρώνοντας ένα τραπέζι γεμάτο καλούδια που συγκεντρώσαμε με τη βοήθεια των μαμάδων. (λάδι, ελιές, τυρί, ρίγανη, λεμόνι, ξύδι) Έτσι δοκιμάσαμε λαδόψωμο, ελιόψωμο, λαδοτύρι, λαδορίγανη στο ψωμί, και βουτήξαμε μπουκίτσες σε λαδολέμονο και λαδόξυδο! Πού καιρός για φωτογραφίες! Ψίχουλο δεν έμεινε! 🙂

 

(Το λεξιλόγιο της ελιάς μπορεί να έχει και τη μορφή ελαιόδεντρου, όπου στον κορμό του γράφουμε τη λέξη "ελιά" και στα κλαδιά θα αντιστοιχίζουν τα παιδιά καρτέλες με λέξεις που παράγονται από την ίδια ρίζα, όπως οι παραπάνω.)

– Μιλήσαμε για την ελιά ως σύμβολο ειρήνης και ως σύμβολο νίκης (Ολυμπιακοί Αγώνες) και φτιάξαμε κότινους λυγίζοντας φυσικά κλαδάκια ελιάς.

– Μάθαμε πως η ελιά είναι δέντρο ευλογημένο από τότε που η Παναγία μας της έδωσε την ευχή της "ποτέ να μη ξεραίνεται, το λάδι της να τρέφει και να φωτίζει τους ανθρώπους και το βράδυ να φωτίζει το καντήλι του Χριστού". Γιατί η ελιά ήταν το δέντρο που έδωσε το ξύλο του για να ζεσταθεί ο μικρός Χριστός στη Φάτνη, όταν τα άχυρα και το δεντρολίβανο "σώθηκαν" σχεδόν αμέσως και η παγωνιά δυνάμωνε.

– Μάθαμε το γραμματάκι Ε,ε και βρήκαμε πολλές λεξούλες που ξεκινούν από αυτό. 

– Κάναμε ταυτοποίηση λέξεων και αντιστοιχίσαμε στον πίνακα αναφοράς 

 

– Παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι : " Ελιά ελιά μαυροελιά, πόσα φύλλα στα κλαριά ; " κατά το οποίο ένα από τα παιδιά στέκεται με τα χέρια πίσω από την πλάτη του και σχηματίζει με τα δάκτυλά του έναν αριθμό. Οι υπόλοιποι παίκτες προσπαθούν να μαντέψουν ποιον αριθμό έχει σχηματίσει.Όποιος το βρει είναι ο νικητής.

– Παρατηρήσαμε έργα τέχνης με θέμα την ελιά και τις προσεχείς ημέρες σκοπεύουμε να "ζωντανέψουμε" τον πίνακα του Θεόφιλου, λαμβάνοντας τους ρόλους των προσώπων που αναπαριστά ο πίνακας. 

– Θα μιλήσουμε επίσης για το μύθο των τριών Οινοτρόπων, την Ελαϊδα, την Σπερμώ και την Οινώ, κόρες του Άνιου και της Αριάδνης, εγγονές του θεού Διόνυσου. Ο μύθος αναφέρεται στα τρία βασικά προϊόντα της Ελλάδας, το λάδι, το σιτάρι και το κρασί. 

H Ελαϊς ήταν προστάτιδα του ελαιόλαδου, η Οινώ προστάτευε την άμπελο και η Σπερμώ, το σιτάρι.

Είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε μια ομαδική χειροτεχνία με τις τρεις προστάτιδες αφού έχουμε ήδη επεξεργαστεί τις θεματικές ενότητες του κρασιού και της σποράς. Θα συνδέσουμε έτσι και τις τρεις θεματικές ολοκληρώνοντάς τές και έχοντας το έναυσμα για αναφορά στο θέμα της διατροφής και της υγείας. 

Μερικά επιπλέον φύλλα εργασίας που ίσως σας φανούν χρήσιμα είναι τα παρακάτω :

 

   

 

4 Σχόλια

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.