Πόσο «γιορτή» είναι τελικά, η καλοκαιρινή γιορτή του Νηπιαγωγείου;

Κάτι οι εκλογές, κάτι εκείνο κάτι το άλλο, φέτος ο χρόνος για προετοιμασία καλοκαιρινής γιορτής στο Νηπιαγωγείο είναι μηδαμινός. Μόλις επτά ημέρες για την ακρίβεια.

Τα παιδιά ανυπομονούσαν μετά το δεύτερο τετραήμερο απουσίας, λόγω των εκλογών, να επιστρέψουν στο σχολείο. Λαχταρούσαν να ευχαριστηθούν με τους φίλους τους, τις τελευταίες ημέρες στο Νηπιαγωγείο, όπως τις φαντάζονταν δηλαδή, με ήρεμους ρυθμούς, παιχνίδι στην αυλή, καλοκαιρία και καινούρια πράγματα να μαθαίνουν.

Το σχολείο ωστόσο, τα περίμενε με άλλα σχέδια.  Το ανέβασμα της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη.

Μοιράστηκαν ποιήματα και ρόλοι και ξεκίνησαν με όλη αυτή τη ζέστη, πρόβες στην αυλή, με γκρίνια, υπερένταση  και στρίμωγμα 50 παιδιών.
Έτσι λοιπόν, θα είναι οι τελευταίες τους ημέρες ως ομάδα στο Νηπιαγωγείο..

Το ένα να πειράζει το άλλο σαν μια πράξη αντίδρασης στην πίεση και τη μονοτονία των προβών με την αναμονή και την ορθοστασία και τις δασκάλες να ωρύονται στους «απείθαρχους θεατρίνους».

Και αναρωτιέμαι : Νιώθουν εκείνα να συμμετέχουν σε κάποια -πραγματική- γιορτή;

Τί ακριβώς ορίζουμε ως «γιορτή»;

Αυτή που τα παιδιά ΔΕΝ επέλεξαν αλλά τους ανακοινώθηκε; Που δεν τα αφορά ως προς το περιεχόμενο; Που συνεπώς, ΔΕΝ ευχαριστιούνται την προετοιμασία της και έχουν ΚΑΘΕ δικαίωμα να δυσανασχετούν και να το εκφράζουν;

 Ποιο είναι το μήνυμα που τους περνάμε;

Ας θυμηθούμε οι Νηπιαγωγοί, πως καθετί στο Νηπιαγωγείο οφείλει να έχει ΝΟΗΜΑ για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις σχολικές γιορτές, θέτουμε παιδαγωγικούς στόχους που περιλαμβάνουν από το να καλλιεργούν τον προφορικό και γραπτό τους λόγο, να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους,να  διασκεδάζουν, να αναπτύσσουν την δημιουργική φαντασία τους μέχρι το να αισθάνονται ανεξάρτητα και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, να κοινωνικοποιούνται, αναλαμβάντας τη συλλογική και ατομική ευθύνη του αποτελέσματος.

Συνεπώς, δεν παίρνουμε ένα θεατρικό ανά χείρας έχοντας την απαίτηση «να το βγάλουν» αλλά συνδημιουργούμε με τα παιδιά σε κλίμα χαράς και αποδοχής.

Αναρωτιέμαι λοιπόν από πού προκύπτει «η κάθε Λυσιστράτη» σε μια τόσο σημαντική για εκείνα στιγμή, όπως η αποφοίτηση από το Νηπιαγωγείο και δεν επιτρέπεται στα παιδιά να ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΑ, με ένα δρώμενο βασισμένο στις σχολικές δράσεις και στα βιώματα της χρονιάς που πέρασαν. Με μουσική, τραγούδια ή ο,τι άλλο, ΧΩΡΙΣ εξαντλητικές πρόβες, άγχος και εκνευρισμό.

Μήπως τελικά έχουμε χάσει το νόημα, από ματαιοδοξία, επίδειξη και ανταγωνισμό;

Μάλιστα αναρτήθηκε στο δημόσιο Νηπιαγωγείο μας, ανακοίνωση περί κατάλληλης ένδυσης και υπόδυσης των μαθητών την ημέρα της γιορτής/παράστασης (λευκός αρχαιοελληνικός χιτώνας, χρυσή κορδέλα, χρυσή ζώνη και (προαιρετικά) αρχαιοελληνικά σανδάλια)

Που σημαίνει πως έχει, δεν έχει, να καλύψει τα έξοδα κάθε οικογένεια, καλείται να εξασφαλίσει ρούχα/παπούτσια/αξεσουάρ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της υπερπαραγωγής.

Και την ημέρα της γιορτής, όπως πάντα, θα υπάρχουν παιδιά που θα φορούν στολές γιατί είχαν τη δυνατότητα οι γονείς και εκείνα που παρότι οι άνθρωποι ήθελαν ακριβώς το ίδιο να πράξουν για τα παιδιά τους, δεν τα κατάφεραν. Και δε φταίνε σε τίποτα να αισθανθούν ενοχικά και άβολα επειδή δεν τους προστάτεψαν οι εκπαιδευτικοί από το να βρεθούν σ`αυτή τη θέση.

Είναι θλιβερό να παραβλέπουμε τόσο ουσιώδη ζητήματα προκειμένου να μην «υστερεί» το δημόσιο Νηπιαγωγείο μας έναντι της πλειονότητας των ιδιωτικών που τείνουν να «ανεβάζουν» Αριστοφάνη, Όμηρο, Αισχύλο και δε συμμαζεύεται, στις «πλατούλες» των μικρών παιδιών.

Δεν αποδεικνύουμε τίποτα για την αξία και το έργο μας, με μια καλή βιτρίνα.

Ο σεβασμός στο παιδί, στην οικογένεια και τον παιδαγωγικό μας ρόλο οφείλει να είναι πάνω από όλα.

                                              Καλές γιορτές λήξης σε όλους, με απλότητα και αγάπη

1 Σχόλιο

  • Ο/Η Δήμητρα λέει:

    Επιτέλους κάποια «τολμάει» να το πει! Το έχω περάσει και εγώ σε διάφορα σχολεία. Μερικά από αυτά που έχω ακούσει:» στο νηπιαγωγείο μας οι γονείς το περιμένουν», «μα δεν θα κάνουμε γιορτή;», «την έκανε το άλλο νηπιαγωγείο και ήταν τέλεια» κλπ. Φέτος, εκτός από ένα καινούριο τραγουδάκι, παρουσιάζουμε πράγματα που έχουν δουλευτεί ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ. Θέλει μεγάλη ανάλυση το θέμα γιορτή στο νηπιαγωγείο. Ευχαριστώ και καλή επιτυχία στη γιορτή σας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.